Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

GRAZ




Γκρατς, ταξίδι σε μια παραμυθούπολη.


Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας, μετά τη Βιέννη και το όνομά της στα σλοβένικα σημαίνει μικρό κάστρο.

Αποτελεί ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και έχει μακραίωνη ιστορία, καθώς χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή. Εκτείνεται και στις δύο πλευρές του ποταμού Μουρ.

Τα βραβευμένα σύγχρονα κτίρια συνυπάρχουν αρμονικά με τα κορυφαία αξιοθέατα γοτθικής, αναγεννησιακής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής του Γκρατς.

  


Ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2003 και το ιστορικό της κέντρο αποτελεί μια από τα καλύτερα διατηρημένες παλιές πόλεις προσφέροντας μια ματιά στο πλούσιο παρελθόν της.

Η παλιά πόλη, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, βρίθει από κτίρια έξοχης αρχιτεκτονικής, όπως το συγκρότημα του κάστρου Μπεργκ, με τις διπλές σκάλες γοτθικού ρυθμού και τον υπέροχο πύργο του ρολογιού Uhrturm.

Στον λόφο Schloίberg, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει ένα πανόραμα της πόλης που κόβει την ανάσα.Το τελεφερίκ μεταφέρει τους τουρίστες επάνω στη θεαματική πλαγιά.
 



Ο καθεδρικός ναός της πόλης αποτελεί ένα σπάνιο γοτθικό μνημείο, ενώ από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι το παλάτι του Eggenberg, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το εντυπωσιακό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.

Το Sterreichisches Freilichtmuseum Stόbing είναι ένα υπαίθριο μουσείο, το οποίο αναπαριστά την αγροτική ζωή της Αυστρίας.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Landeszeughaus, το μεγαλύτερο μουσείο όπλων και πανοπλιών στον κόσμο.

Στο Βοτανικό Κήπο θα θαυμάσει κανείς τα εκπληκτικά γυάλινα θερμοκήπια που ενδείκνυνται για βόλτες.

Το τεχνητό νησί Murinsel βρίσκεται στη μέση του ποταμού Μουρ και είναι μια φουτουριστική πλωτή εξέδρα που κατασκευάστηκε το 2003 και έχει τη μορφή ενός γιγαντιαίου κοχυλιού.





1 σχόλιο:

  1. ο καιρός στο Graz: Μία μέρα βρέθηκα με μπουφάν και ομπρέλα το πρωί και με κοντομάνικο μπλουζάκι το απόγευμα. Βρέχει και μετά από λίγο ήλιος... Φυσάει πολύ και μετά από λίγο άπνεια... 30 βαθμούς τη μία μέρα, 5 βαθμούς την άλλη... Γενικά πάντως το Graz χαρακτηρίζεται από συνεφιά και μια ελαφριά κουφόβραση, ήπιους χειμώνες (λίγο κάτω από τους 0 βαθμούς) και καλοκαίρια (λίγο πάνω από 30 βαθμούς).
    Πάνω από την Παλιά Πόλη Το Graz ανυψώνει το Schlossberg, έναν λόφο ύψους 473 μέτρων που μπορεί να ανέλθει με τελεφερίκ (χρειάζονται μόλις τρία λεπτά για να φτάσετε στην κορυφή) ή, εναλλακτικά, με ένα ευχάριστο περίπατο 20 λεπτών.
    μουσείο μοντέρνας τέχνης Lendkai 1, 8020 Γκρατς
    παλιά πολη Franziskanerplatz 14, 8010 Γκρατς
    καθεδρικός ναός Burggasse 3, 8010 Graz
    Schloss Eggenberg, Eggenberger Allee 90, 8011 Γκρατς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2019

Πρόγραμμα Μέρα 1η Κυριακή 30/06, απογεματάκι. Ξεκινάμε από Άγιο Στέφανο(;) για Πειραιά κι από κει για Πάτρα, (230χλμ 2+ ώρες). Φτάνο...