Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

NURNBERG



          Η Νυρεμβέργη είναι πόλη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας και βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Πέγκνιτς (Pegnitz).
          Αναφέρεται συχνά ως «ανεπίσημη πρωτεύουσα» της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του γερμανικού έθνους, επειδή τα επονομαζόμενα Reichstag (αυτοκρατορικά συμβούλια) και τα δικαστήρια συνεδρίαζαν στο κάστρο της Νυρεμβέργης. Δύσκολα θα πιστέψει κανείς ότι η όμορφη μεσαιωνική αυτή πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς από τους συμμάχους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πόλη οικοδομήθηκε εκ νέου μετά από τον πόλεμο και αποκαταστάθηκε σε ορισμένο βαθμό η προπολεμική εμφάνισή της και ορισμένα από τα μεσαιωνικά κτίριά της.
Μεταξύ του 1945 και του 1949 οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης τα ανώτατα στελέχη των Ναζί που συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, και στο Ολοκαύτωμα, στη δίκη που έγινε γνωστή ως η δίκη της Νυρεμβέργης. Η πόλη επιλέχτηκε συμβολικά για την διεξαγωγή της δίκης αλλά και επειδή το δικαστικό της μέγαρο είχε υποστεί μικρές μόνον καταστροφές. Η αναστήλωση του ιστορικού της κέντρου έγινε με απόλυτο σεβασμό στο μεσαιωνικό και αναγεννησιακό παρελθόν της χαρίζοντας στην πόλη την παλιά αίγλη της.


Αξιοθέατα:

Κάστρο της Νυρεμβέργης
Nürnberger Burg
Το ιστορικό αυτό κάστρο είναι χτισμένο πάνω σε βράχο από ψαμμίτη στα βόρεια της πόλης. Αποτελείται από 3 μέρη. Το αυτοκρατορικό κάστρο (Kaiserburg), μερικά κτίρια του εκάστοτε διοικητού ή άρχοντα της πόλης της Νυρεμβέργης (Burggrafenburg) και τα δημοτικά κτίρια της αυτοκρατορικής πόλης στην ανατολική πλευρά του χώρου (Reichsstädtische Bauten). Το κάστρο μαζί με τα τείχη του θεωρείται ως έναν από τα πιο τρομερά μεσαιωνικά οχυρά.

Εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου Νυρεμβέργης
St. Lorenz
Ο μεσαιωνικός αυτός ναός δεσπόζει στην περιοχή του κέντρου. Η κατασκευή του ναού όπως είναι σήμερα έγινε σε δύο φάσεις. Την πρώτη το 1250 μ.Χ. όπου χτίστηκε η βασιλική με τους τρεις διαδρόμους και σε δεύτερη φάση η γοτθική πλευρά το 1477 μ.Χ. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου η εκκλησία υπέστη σημαντικές ζημιές από τις βομβαρδισμούς αλλά αργότερα αναστηλώθηκε πλήρως.

Εκκλησία της Παναγίας Νυρεμβέργης
Frauenkirche
Η εκκλησία Frauenkirche, αφιερωμένη στην Παναγία, είναι ένας γοτθικού τύπου ναός, χτισμένος με τούβλα, πάνω στα συντρίμμια Εβραϊκής Συναγωγής στα ανατολικά της κεντρικής αγοράς. Μπορούμε να δούμε έργα τέχνης της εποχής του Μεσαίωνα μέσα στην εκκλησία, τα οποία σώζονται. Είχε φτιαχτεί με σκοπό να φιλοξενεί αυτοκρατορικές εκδηλώσεις και τελετές και για το λόγο αυτό υπάρχει στην εκκλησία και το μπαλκόνι. Στο ρολόι της εκκλησίας απεικονίζεται ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, ενώ στη μοντέρνα ιστορία υπάρχει φωτογραφία όπου ο Χίλτερ χαιρετά ναζιστικά κοιτώντας το φωτογράφο, περιβάλλεται από στρατιώτες και στο φόντο ξεχωρίζει η εκκλησία.

«Όμορφο Σιντριβάνι» της Νυρεμβέργης
Schoner Brunnen
Το Schöner Brunnen είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του κέντρου της πόλης. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1385 και τελείωσε το 1396. Είναι περίπου 19 μέτρα ψηλό και οι φιγούρες αναπαριστούν 40 σημαντικά πρόσωπα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τα ορειχάλκινα δαχτυλίδια γύρω από το συντριβάνι λέγεται ότι φέρνουν καλή τύχη σε όσους τα στριφογυρίσουν.

Σπίτι του Άλμπρεχτ Ντύρερ
Albrecht-Dürer-Haus
Το σπίτι του Άλμπρεχτ Ντύρερ είναι ένα κλασσικό παράδειγμα σπιτιού με ξύλινο, εξωτερικό σκελετό, που δημιουργεί γεωμετρικά σχέδια και ομορφαίνει, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει, το σπίτι. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της παλιάς πόλης και είναι ένα από τα ιστορικότερα κτίρια της πόλης. Χτίστηκε το 1420 και έχει πέντε ορόφους. Οι δύο κάτω όροφοι είναι χτισμένοι με πέτρα ενώ οι τρεις επόμενοι με ξύλο και στηρίζεται με το χαρακτηριστικό εξωτερικό, ξύλινο σκελετό. Το 1501 αγοράστηκε από τον Bernhard Walther, Γερμανό αστρονόμο, ο οποίος μεταποίησε την οροφή δημιουργώντας παραθυράκια, έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσει ως παρατηρητήριο. Ο Ντύρερ αγόρασε το σπίτι το 1509, πέντε χρόνια μετά το θάνατο του Walther. Από το 1871 λειτουργεί ως μουσείο αφιερωμένο στο έργο του Ντύρερ.

Reichsparteigelande  Ξεναγηση  με audio guide

 H αίθουσα του δικαστηρίου, στην οποία διεξήχθη η δίκη της Νυρεμβέργης,

Εκκλησία του St. Sebald

Μουσείο Παιχνιδιών ( www.museums.nuremberg.de/toy-museum/index.html )

Το Δημαρχείο που αρχιτεκτονικά θυμίζει παλάτι της ιταλικής αναγέννησης.

Heilig Gesist Spital Εστιατόριο (πάνω σε καμάρες στο νερό )

Υπέροχα καφέ του στις όχθες του ποταμού Πέγκνιτς

 Elisabethkirche













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2019

Πρόγραμμα Μέρα 1η Κυριακή 30/06, απογεματάκι. Ξεκινάμε από Άγιο Στέφανο(;) για Πειραιά κι από κει για Πάτρα, (230χλμ 2+ ώρες). Φτάνο...